24.10.2022

Campania “Cercetătorii în școli” a ajuns și în satul Răzeni din raionul Ialoveni. La 21 octombrie 2022, Liceul Teoretic “Ion Pelivan” din localitate a găzduit lecția deschisă " Deșeurile - problemă sau resursă ", ținută de doamna Elena Culighin, doctorandă, cercetător științific în chimie ecologică și protecția mediului de la Institutul de Chimie.

În cadrul prelegerii tânăra cercetătoare le-a vorbit elevilor și profesorilor despre tipurile de deșeuri și cum sunt acestea gestionate, ierarhia deșeurilor, ce fel de deșeuri sunt gestionate la noi în țară și cine anume o face. Totodată, dna Culighin le-a adus recomandări privind ce poate întreprinde fiecare dintre noi acasă, pentru reciclarea și reutilizarea deșeurilor.

Elevii s-au arătat interesați de această temă și de cercetările care se realizează în domeniul gestiunii și reciclării deșeurilor și așteaptă să viziteze laboratoarele de cercetare, pentru a vedea și a experimenta procesele tehnologice.

Transmitem un mesaj de gratitudine administrației și personalului didactic al IP LT “Ion Pelivan” din Răzeni, Ialoveni pentru dorința de a motiva tinerii să aleagă o carieră în cercetare și de a demonstra impactul științei asupra vieții cotidiene.

 

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 "GreenSCI - Știința verde pentru o societate sănătoasă", care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. 

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: