04.05.2023

La 3 mai 2023, la Liceul Teoretic Sireți din satul Sireți, raionul Strășeni a avut loc o nouă prelegere interactivă pe tema „Înmulţirea plantelor prin culturi in vitro ”, prezentată de Maria Tabăra, doctor în științe biologice, cercetător științific în cadrul Laboratorului de Embriologie și Biotehnologie al Grădinii Botanice Naționale (Institut) "Alexandru Ciubotaru", Universitatea de Stat din Moldova.


La eveniment au participat profesori și elevi interesați de tehnicile moderne de înmulțire a plantelor, precum și cercetări inițiate și realizate în cadrul laboratorului pentru obţinerea materialului săditor de calitate, și aplicarea în practică a rezultatelor ce va favoriza domeniile agricol, silvic, fitofarmaceutic.

În cadrul lecției elevii au aflat ce este micropropagarea, condițiile in vitro, ex vitro și ex situ, mediul de cultură, dar și noțiunea de explant, microclonare, rizogeneză și aclimatizare. În luna mai curent, elevii vor vizita Laboratorul de Embriologie și Biotehnologie, unde vor încerca să realizeze lucrări de laborator, de asemenea și serele de Plante Tropicale, din cadrul Grădinii Botanice Naționale "Alexandru Cibotaru" din Chișinău.

 


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: