23.11.2022

La 18 noiembrie 2022 tânăra cercetătoare, doctor Maria Tabără de la Grădina Botanică Națională "Alexandru Cibotaru" a vizitat Gimnaziul “Viorel Cantemir” din satul Sofia, raionul Drochia. Aici  a prezentat lecția deschisă „Înmulțirea plantelor prin cultura țesuturilor”, la care au participat elevi și profesori. Scopul vizitei a fost consolidarea motivației elevilor pentru cercetare.

Cercetătoarea le-a vorbit elevilor despre înmulțirea plantelor in vitro,importanța acestei metode, cât și aplicarea acesteia. Elevii au fost entuziasmați și interesați de această temă. Au aflat despre plantele donatoare de explante, inoculare, stabilizare, microclonare, micropropagare, cât adaptarea acestora în condiții ex vitro și ex situ. Elevii așteaptă cu nerăbdare să viziteze Laboratorul de Embriologie și Biotehnologie din cadrul Grădinii Botanice Naționale (Institut) "Alexandru Cibotaru" din Chișinău.


Transmitem un mesaj de gratitudine administrației și personalului didactic al Gimnaziului pentru dorința de a demonstra impactul științei și a motiva tinerii să aleagă o carieră în cercetare.Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 "GreenSCI - Știința verde pentru o societate sănătoasă", care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. 
Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: