22.11.2022

La 18 noiembrie 2022, IP Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din or. Drochia, a găzduit lecția deschisă “Ingineria tisulară și medicina regenerativă: provocări și realizări”, ținută de Tatiana Malcova , studentă-doctorandă, asistent universitar la catedra de chirurgie nr. 1 “Nicolae Anestiadi”, cercetător științific la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”.

Evenimentul a demonstrat elevilor cât de captivantă poate fi munca de cercetare și care este rolul cercetărilor fundamentale în promovarea calității vieții umane.  În cadrul lecției, elevii au aflat mai multe detalii și informații utile despre ce este “ingineria tisulară” și “medicina regenerativă” și de unde vine interesul sporit față de aceste domenii științifice interdisciplinare. Au fost explicate și discutate noțiunile de “celulă stem”, “biomateriale”, “biomolecule”.

În final elevii au fost motivați de a participa la concursul “Distribuie cunoștințele ONLINE” și de a promova pe social media postări cu conținut științific. Unii dintre ei deja au creat pagini pe rețelele sociale, unde colectează cele mai noi realizări din domeniul ingineriei tisulare: https://www.facebook.com/groups/www.facebook.com.inginerietisulara.drochia.

În cele ce urmează, o parte dintre elevii care au participat la prelegerea teoretică, vor efectua o vizită  în laboratoarele de cercetare din cadrul USMF „N.Testemițanu”.

Transmitem un mesaj de gratitudine administrației și personalului didactic al IP Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din or. Drochia pentru dorința de a motiva tinerii să aleagă o carieră în cercetare și de a demonstra impactul științei asupra vieții cotidiene.

 


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 "GreenSCI - Știința verde pentru o societate sănătoasă", care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. 
Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: