06.03.2023

La 3 martie 2023, IP Liceul Teoretic “Ion Pelivan” din s. Răzeni, r. Ialoveni a găzduit lecția deschisă “Ingineria tisulară și medicina regenerativă: provocări și realizări”, prezentată de Tatiana Malcova, studentă-doctorandă, asistent universitar la catedra de chirurgie nr. 1 “Nicolae Anestiadi”, cercetător științific la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”.
 

La prelegere au participat 30 de elevi din clasele IX – XII și 4 profesori. Evenimentul a demonstrat elevilor cât de captivantă poate fi munca de cercetare și care este rolul cercetărilor fundamentale în promovarea calității vieții umane.  În cadrul lecției elevii au aflat mai multe detalii și informații utile despre ce este “ingineria tisulară” și “medicina regenerativă”, și de unde vine interesul sporit față de aceste domenii științifice interdisciplinare. Au fost explicate și discutate noțiunile de “celulă stem”, “biomateriale”, “biomolecule”.
 

În final elevii au fost îndemnați să utilizeze resursele internetului pentru dezvoltarea personală prin participarea la concursul “Distribuie cunoștințe ONLINE”, activitate care implică promovarea materialelor cu conținut științific și inovativ, prin social media.Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: