- 55
La 9 septembrie 2022 a avut loc atelierul „Oportunitățile Programului Cadru ORIZONT EUROPA”. La atelier au participat peste 70 de cercetători științifici, cadre didactice din instituțiile de învățământ superior și general ș.a.
În calitate de prezentatori la eveniment au participat membrii rețelei Punctelor Naționale de Contact din Republica Moldova: dr. Alexandru Roșca, dl Nicu Vrabie, dr. Viorica Bulgaru, Lucia Ușurelu.
Prezentatorii au venit cu informații detaliate privind oportunitățile oferite prin diverse mecanisme de finanțare ale programului Orizont Europa: Acțiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA), Infrastructuri de cercetare, Societate favorabilă incluziunii, Bioeconomie și mediu. Au fost menționate apelurile deschise în prezent pentru aplicare sau cele care vor fi lansate în viitorul apropiat în cadrul acestor instrumente. Prezentările au fost urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri, astfel participanții au avut posibilitatea să afle mai multe informații privind oportunitățile oferite de instrumentele Orizont Europa.
Invitatul special al atelierului a fost dna dr. Iulia Iațco, care a prezentat istoria de success de depunere și câștigare a proiectului MSCA Nutrilab.
Prezentarile din cadrul evenimentului:
- Infrastructuri de cercetare (Nicu Vrabie)
- Acțiunile Marie Sklodowska-Curie (dr. Alexandru Roșca)
- Societate favorabilă incluziunii (Lucia Ușurelu)
- Bioeconomie și mediu (dr. Viorica Bulgaru)
- Bunele practici ale programul MSCA (dr. Iulia Iațco)
Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” (GA 10106078), finanțat de Comisia Europeană în cadrul Programului Horizon Europe. Proiectul se realizează de consorțiul compus din Universitatea Tehnică a Moldovei (coordonator), Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Asociația Obștească InfoGroup. De menționat, că proiectul în cauză este primul din cadrul Programului Horizon Europe, care este coordonat de o instituție din Republica Moldova. În Republica Moldova evenimentul „Noaptea Cercetătorilor” se organizează anual începând cu 2013. Pentru prima dată, edițiile din 2022 și 2023 vor fi extinse geografic pentru a integra și orașul Bălți prin Universitatea de Stat „Alecu Russo”.