- 32
La data de 26.04.23 dl doctor în științe chimie, lector universitar Roman RUSNAC de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a Universități de Stat din Moldova, a ținut o lecție publică la tema „Designul medicamentelor” la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău.
La prelegere au fost prezenți peste 30 de elevi și profesori interesați de știință, care au aflat despre schemele de sinteză și de pregătire a noilor preparate biofarmaceutice. Prima parte a discursului a fost consacrată proiectării și cercetării teoretice a potențialelor preparate farmaceutice. În partea a doua a prelegerii au fost prezentate rezultatele practice obținute de către grupul de cercetători din cadrul LCȘ ”Materiale Avansate în Biofarmaceutică și Tehnică” sub ghidarea academicianului Aurelian Gulea, fiind raportate substanțe noi și potențiale aplicații în domeniul farmaceutic.
Spre final elevilor le-a fost prezentată posibilitatea aplicări la concursul de promovarea a științei în mediul online cu elucidarea condițiilor de participare. Evenimentul a culminat cu ”experimentul Chimic”, astfel, spre finele lecției elevii au fost îndemnați să participe activ la executarea în grup a unui experiment inofensiv, ba chiar pe alocuri chiar și plăcut mirositor - aromă de portocală. În cadrul experimentului au fost demonstrate proprietățile chimice ale unui compus natural din clasa terpenoizilor și anume ”(R)-Limonel” în calitate de solvent pentru spargerea (dizolvarea) latexului (baloane din latex sau științific poliizopren), cu alte cuvinte cauciucului natural.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.
Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678