- 72
La 26 aprilie 2023, Elena Culighin a prezentat la Orhei lecția publică „Deșeurile: problemă sau soluție?” Scopul lecției a fost de a înțelege, care este diferența dintre termenii deșeu și gunoi, care este percepția elevilor privitor la termenul deșeu, care sunt căile de formare și cum ei ar putea în condiții casnice, prin forțele proprii să aplice cele mai durabile soluții pentru gestionarea deșeurilor, conform ierarhiei deșeurilor, și anume – refuzul, reducerea și reciclarea.
Activitatea teoretică a continuat prin una practică, elevii vizitând Laboratorul pentru Monitoringul Calității Mediului al Institutului de Chimie al USM, la 13 mai 2023. În cadrul vizitei, elevii au avut oportunitatea de a verifica unii parametri ai calității apei pe care o consumă zilnic, prin care s-a demonstrat că marea majoritate este conformă normelor naționale, pentru parametrii de pH și mineralizare.
Și deoarece activitatea a avut loc într-o zi de sâmbătă, au fost pregătite câteva surprize chimice. Elevii și coordonatorii lor au participat la experimentele chimice semaforul și noaptea egipteană – experimente, care pot fi ușor replicate în cadrul lecțiilor de chimie. La fel, a fost demonstrată reacția de identificare a plumbului – ploaia de aur, dar și a fierului – „sângele artificial”. Toate experimentele au fost efectuate cu respectarea condițiilor de siguranță și nimeni nu a rămas dezamăgit.
Amintim, că în perioada 13-15 iunie 2023 elevii si studenții au posibilitatea să participe la școala de vară „CALEA SPRE DESCOPERIRI ȘTIINȚIFICE”, unde vor face incursiune în lumea științei și vor asculta lecții prezentate chiar de 2 leaureați ai Premiului Nobel. Participarea este gratuită, iar pentru cei din afara Chișinăului, organizatorii vor acoperi toate cheltuielile. Pentru înregistrare, completați Formularul online până la 30 mai 2023.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.
Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678