10.04.2023

La 23 martie 2023,  dr. Larisa MOCANU, cercetător științific în cadrul laboratorului Chime ecologică și tehnologii chimice moderne, Departamentul Chimie Industrială și Ecologică „Academician Gheorghe Duca” de la Facultatea de Chimie și Tehnologie chimică a Universității de Stat din Moldova, a ținut o lecție publică la tema „Chimia ecologică, apa, poluarea și metodele de epurare” la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din or. Ungheni.
Cei peste 50 elevi, liceeni și cadre didactice prezenți la eveniment, interesați de știință au aflat despre experiența și cariera tinerei cercetătoare, inclusiv domeniile sale de cercetare care se referă la chimia ecologică, tratarea apelor, epurarea apelor reziduale textile și farmaceutice.

În prima parte a lecției, cercetătoarea le-a vorbit despre importanța științei, rolul cercetării și a cercetătorului, precum și care este legătura dintre educație și cercetare. În a doua parte a întrunirii, dr. Larisa Mocanu, s-a axat pe prezentarea rezultatelor practice la tema de cercetare „Epurarea apelor uzate industriale textile și farmaceutice”, deoarece apele reziduale evacuate, fără o epurare preventivă, produc un impact negativ asupra mediului ambiant, pot aduce la schimbarea compoziției chimice a apelor naturale, creând diferite probleme ecologice, mai ales pentru receptorii apelor naturale, iar mai apoi asupra populației.

La 7 aprilie 2023, un grup de elevi și profesori de la aceeași instituție au vizitat laboratoarele de chimie ale Universității de Stat din Moldova, unde au realizat lucrări de laborator, care au avut drept scop coagularea, electroflotarea, oxidarea Fenton și electroflotocoagularea soluțiilor model cu conținut de colorant albastru direct și surfactant anionic, compuși ce se utilizează la vopsirea fibrelor și țesăturilor din bumbac.

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: