- 47
La 22 mai 2023, un grup de elevi și profesori ai Gimnaziu "Vasile Alecsandri" din or. Mărculești, raionul Florești, au vizitat laboratoarele și colecțiile de plante suculente, plante subtropicale și plante tropicale din cadrul Grădinii Botanice Naționale “Alexandru Ciubotaru”.
În prima parte a excursiei elevii au vizitat serele Laboratorului de Plante Tropicale, unde șefa laboratorului, dr. Valentina Ţîmbală, le-a prezentat colecția de circa 3100 de taxoni de plante, clasificate în trei grupe de plante: I grup este cel al plantelor suculente, plante de pustiu, alcătuit din suculentele propriu-zise și cactuși - aproximativ 1800 de specii; II grup de plante din regiuni subtropicale, cum ar fi regiunea mediteraneeană și alte regiuni mai aproape de ecuator, peste 500 de specii.; III grup - 700 de specii de plante tropicale, care sunt și cele mai vulnerabile la oscilațiile de temperatură.
În a doua parte a întrunirii, cercetătorii științifici dr. Maria Tabăra, Raisa Chițan și șefa laboratorului de Embriologie și Biotehnologie dr. Nina Ciorchină, au prezentat tehnicile de microclonare și micropropagare in vitro a plantelor valoroase pentru economia națională (arbuști fructiferi, plante medicinale, plante ornamentale, plante pe cale de dispariție).
Totodată, elevii au avut oportunitate să participe și să simuleze lucrări practice în laboratoare științifice, familiarizându-se cu toate etapele de cercetare: de la plante donatoare de explante, inoculare, microclonare, micropropagare până la adaptarea acestora în condiții ex vitro și ex situ. Elevii au rămas impresionați și mulțumiți de excursie, și-au exprimat gratitudinea și considerația față de instituția-gazdă și organizatorii acestei excursiei.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.
Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678