Programul Orizont Europa folosește finanțarea de tip "lump sum" - sumă forfetară,  pentru a reduce erorile administrative și financiare. Finanțarea Lump sum simplifică programul, eliminând necesitatea de a raporta costurile reale. Acest lucru înseamnă un acces mai ușor la program, în special pentru organizațiile mici și noii veniți, cărora adesea le lipsește experiența și capacitatea de a face față regulilor complexe privind costurile reale.

 

Finanțarea Lump sum este stabilită în avans și stipulată în acordul de finanțare a proiectului. Finanțarea se face în baza finalizării activităților planificate în pachetele de lucru.

 

Dincolo de asta, planificarea, evaluarea și execuția proiectelor nu se schimbă prea mult. În special, finanțarea Lump sum nu depinde de rezultatele de succes (care nu sunt niciodată sigure în cercetare) și urmează programul standard de plată. Proiectele Lump sum se bucură de același grad de flexibilitate, iar performanța lor este evaluată după aceleași standarde.

 

Pentru detalii vedeți materialele de mai jos sau accesați pagina https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/programmes/horizon/lump-sum.