17.09.2022

Ziua Mondială a Curățeniei (World Cleanup Day) este cea mai amplă acțiune civică la nivel mondial, care reunește milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări, pentru a aborda problema globală a deșeurilor. Ziua Mondială a Curățeniei nu este doar despre curățare, dar despre implicare și promovare a ideii unei lumi fără deșeuri, pentru un viitor nou și durabil.

Anul acesta, proiectul Noaptea Cercetătorilor Europeni (NCE) s-a alăturat mișcării World Cleanup Day. Toți doritorii au fost invitați să participe la acțiune în calitate de voluntari. Astfel, la 16-17 septembrie 2022, membrii echipei proiectului, împreună cu voluntarii care au răspuns apelului echipei NCE, au participat la curățarea unor porțiuni ale râurilor Bâc din Chișinău și Răut din Bălți.

În acțiunea de curățare a unei porțiuni a râului Bâc, organizată la 16 septembrie 2022, s-au implicat membrii echipei NCE, formată din Universitatea Tehnică a Moldovei (coordonator), Academia de Științe a Moldovei, Asociația Obștească „InfoGroup”, dar și un grup de studenți și profesori voluntari de la Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a RM.

Membrul echipeni NCE, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a continuat activitățile de salubrizare pe 17 septembrie 2022, pe o porțiune a râului Răut din mun. Bălți. La acțiune s-au alăturat studenții USARB, dar și elevii și profesorii Liceului ,,Dimitrie Cantemir” din Bălți.

Echipa NCE aduce sincere mulțumiri conducerii, profesorilor și studenților Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, precum și administrației, personalului didactic și elevilor Liceului „Dimitrie Cantemir” din Bălți pentru receptivitate și implicare necondiționată în acest eveniment de ecologizare, marcat la nivel mondial.

Fiecare persoană din țara noastră generează anual circa 300 kg de deșeuri. Prin acțiunile întreprinse, participanții la acțiune au contribuit la păstrarea unui mediu curat și au arătat un bun exemplu pentru toți cetățenii din Republica Moldova.


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 "GreenSCI - Știința verde pentru o societate sănătoasă", care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678.

 

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: