23.09.2023

Pe 22 septembrie, în incinta Centrului Tekwill al UTM a fost celebrată Ziua Cooperării  Interreg 2023 România – Republica Moldova cu genericul „Împreună mai puternici pentru un an european al competențelor”, marcând astfel buna vecinătate, valorile comune care unesc comunitățile aflate la granițele interne și externe ale Uniunii Europene, dar și competențele din educație, cercetare și inovare dezvoltare prin acțiuni de cooperare transfrontalieră. Reunind reprezentanți ai structurilor de management ale Programului Operațional Comun din ambele state, ai misiunilor diplomatice, mediului academic, parteneri și beneficiari ai proiectelor, evenimentul a promovat asistența oferită de Uniunea Europeană, transformându-se pe parcurs într-o amplă celebrare a tuturor proiectelor, programelor și acțiunilor derulate la UTM pe dimensiunea internațională.

În deschiderea reuniunii desfășurată în incinta Tekwill, Adam GRODZICKI, șef-adjunct, Secția Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, și-a exprimat recunoștința față de autoritățile din România care și-au onorat angajamentele față de acest program și care au asigurat buna gestionare cu partenerii de aici, în spiritul echipei Europa.

Alexandru TEACĂ, consilier, Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, România, a menționat că grație acestui program au fost finanțate numeroase proiecte care au drept scop accederea tinerilor pe piața muncii, care este într-o permanentă schimbare. „Mai mulți tineri au fost implicați în schimburi de experiență în cadrul proiectelor transfrontaliere. A fost dezvoltat curriculum-ul comun pentru universitățile din ambele țări, programe de masterat, specializări. În felul acesta s-a contribuit la alinierea educației în cele două țări, astfel încât să se faciliteze accesul lor la locuri de muncă în ambele state”, a spus el, menționând că deja urmează a fi derulat un nou program de cooperare Interreg care va dura până în anul 2027 și care va face posibile investiții importante în educație.

Olga TRETIACOV, șef Serviciu coordonare asistență externă, Ministerul Educației și Cercetării al RM, a declarat că „Programul Interreg NEXT România – Republica Moldova” va continua să susțină dezvoltarea competenților digitale prin investiții în infrastructură specializată, dotarea cu echipamente moderne și pregătirea personalului didactic. Iar nouă nu ne rămâne decât să beneficiem în continuare de aceste oportunități și să folosim la maximum instrumentele acestor programe, să le abordăm în mod pragmatic, dezvoltând proiecte orientate spre rezultate, ținând cont de interesele și preocupările fiecărui stat partener”, a spus ea

Luând cuvântul în fața participanților la reuniune, doamna prorector Daniela POJAR a salutat audiența în numele întregii administrații a UTM, menționând că un partener de încredere pentru UTM este Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, care este alături în cadrul mai multor proiecte, unul dintre care prevede dezvoltarea unei infrastructuri moderne de comunicații între cele instituții, astăzi având fericitul prilej de a consemna finalizarea lucrărilor de instalare a echipamentelor de acces WiFi gratuit la UTM. Doamna prorector a mulțumit UE și României pentru asistența substanțială acordată UTM și întregii țări de-a lungul timpului.

Marina GHIDIRIM, şef Secția cooperare transfrontalieră, Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, a subliniat că programele de cooperare reprezintă un instrument prin care putem să competențe deprindem valoroase de la partenerii noștri din România și să le dezvoltăm la noi acacsă. „Ceea ce am văzut astăzi în laboratoarele Universității Tehnice a Moldovei ne oferă încrederea că tot ceea ce ne propunem este posibil”, a menționat d-sa, referindu-se la vizita de studiu organizată pentru participanții la eveniment în două laboratoare inovative ale UTM, modernizate cu suportul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

Ziua Cooperării  Interreg 2023 România – Republica Moldova s-a încheiat cu Gala de premiere a concursului de fotografie „Granițe comune. Soluții comune”. Participanții au beneficiat de diverse surprize dinj partea organizatorilor, iar învingătorii au fost premiați cu gadgeturi moderne – smartwatch și căști audio, iar Marele Premiu fiind o trotinetă electrică, dar și alte surprize din partea organizatorilor.

Participanții la Ziua Cooperării  Interreg 2023 România – Republica Moldova au concluzionat că, de bună seamă, „împreună suntem mai puternici”, „dezvoltăm competențe” și „pledăm pentru un viitor european comun”.

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: