15.09.2022

Sala Polivalentă a Universităţii de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi (USARB) a găzduit în data de 15 septembrie 2022, lecția publică cu genericul ,,Solul-baza sistemului de agricultură durabilă, inclusiv ecologică”, susținută de domnul Boris Boincean, doctor habilitat în ştiinţe agricole, profesor cercetător, expert în agricultura durabilă şi ecologică, director al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, preşedintele Consiliului de Administrare al Asociaţiei Patronale „Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică” (MOVCA).

 

La eveniment au participat peste 100 de studenți, elevi și cadre didactice ale USARB și Colegiului ,,Ion Creangă” din Bălți, care au fost captivați de rezultatele cercetărilor științifice în domeniul ştiinţelor agricole, consacrată problemelor fertilităţii solului şi productivităţii cernoziomurilor Moldovei, prezentate inedit de domnul Boris Boincean.

 

Participanții la eveniment au remarcat că eu aflat o multitudine de lucruri noi cu privire la sol baza sistemului de agricultură durabilă, inclusiv ecologică funcționalitatea solului, metodele determinarii solului, indicatorii cu privire la sănătatea solului, relația dintre sănătatea omului și sănătatea solului, factorii care condiționează degradarea solului, funcționarea solului, folosirea rațională a solului ș.a.

 

Doctorul habilitat în ştiinţe agricole, Profesorul cercetător Boris Boincean a devenit unul dintre cei mai recunoscuţi şi respectabili savanţi agronomi din ţară, care şi-a adus contribuţia la dezvoltarea ştiinţei autohtone şi mondiale. Este omul de ştiinţă care merită tot respectul şi considerația noastră.

 

 

Pentru edițiile viitoare participanții au sugerat noi teme pentru explorare: încălzirea globală, îngrijirea solului de către populație, prelegeri referitor la mediul acvatic și mediul aerian.

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: