01.12.2022

Ce sunt nanotehnologiile și care sunt aplicațiile acestora în lumea modernă? O întrebare pe cât de simplă la prima vedere, pe atât de complexă, a fost explicată pe înțelesul elevilor de către cercetătorii din cadrul Centrului Nanotehnologii și Nanosenzori din cadrul Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală (DMIB), Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul campaniei „Cercetătorii în școli”.

Este vorba de elevii Liceului Teoretic „Petru Zadnipru” din sectorul Ciocana al capitalei, care la 29 noiembrie, au fost bucuroși să cunoască cercetători care efectuează investigații științifice de anvergură internațională cu cele mai minuscule și mai neobișnuite materii – nanotehnologiile – știință în spatele căreia stă viitorul nostru.

Tânărul cercetător din cadrul Centrului respectiv al Universității Tehnice a Moldovei, lector universitar, doctor în științe inginerești, Nicolai ABABII, a fost, se pare, una dintre cele mai indicate persoane care să abordeze tematica dată cu liceenii. În primul rând, pentru că este mai apropiat ca vârstă de tinerii săi interlocutori. În al doilea rând, pentru că titlul de doctor în științe l-a obținut de curând sub egida celui mai recunoscut în lume savant din Republica Moldova – prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN, savant notoriu în fizica stării solide, microelectronică și nanotehnologii. Dar și pentru că e un mare specialist în domeniu, având la activ zeci de publicații în cele mai prestigioase reviste internaționale de specialitate, participări la numeroase conferințe internaționale în domeniu. Firește, și teza de doctor, la fel ca și cele de licență și de master, au abordat de asemenea subiectul „nano”.

Vorbindu-le cât mai simplu despre ce este nanotehnologia și de se bucură de o atenție nemaivăzută în întreaga lume, tânărul profesor de la UTM le-a explicat elevilor de ce „nano” se numește „dezvoltare revoluționară în tehnologie”, ce ne promite nouă, oamenilor obișnuiți,care sunt beneficiile acestora pentru întreaga lume și care sunt direcțiile de utilizare în viața de zi cu zi?

La concret, nanotehnologia „manipulează” materia la nivelul atomilor. Dezvoltarea acesteia a fost impulsionată de o prelegere a lui Richard Feynman, în care acesta demonstra științific că din punctul de vedere al fizicii nu există obstacole în a crea lucruri direct din… atomi. Bineînțeles, la facultate și implicit în cadrul Centrului Nanotehnologii și Nanosenzori din cadrul Universității Tehnice a Moldovei nanotehnologia constituie un domeniu de cercetare cuprinzător, legat de științele fundamentale. De altfel, aproape orice materie studiată la școală este într-un fel sau altul conectată cu tehnologiile viitorului. Cea mai evidentă este legătura dintre „nano” cu fizica, chimia, biologia – științe care, aparent, vor primi cel mai mare impuls pentru dezvoltare în legătură cu revoluția nanotehnică care se apropie.

Tocmai de aceea, tinerii care au o pasiune aparte pentru aceste discipline de studiu, dar și pentru cuprinzătorul domeniu al nanotehnologiei sunt așteptați să-și continue studiile la DMIB-UTM.  Chiar dacă pare de necrezut, această știință mare despre tehnologii nano are un viitor strălucit inclusiv în Republica Moldova, această fiind ridicată pe „piedestalul” cuvenit atât de tineri cercetători ca Nicolae ABABII, cât și de predecesorii săi, savanți de talie mondială, cum este Oleg LUPAN. La Universitatea Tehnică a Moldovei vă puteți convinge de acest lucru.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: