30.09.2023

Prin genericul „Biblioteca – sunet, imagine, culoare”, ediția din anul curent, orgnaizată la 29 septembrie 2023, a „Nocturnei Bibliotecilor” a readus în prim-plan cartea, creativitatea, esteticul și frumosul, definind biblioteca ca un loc viu și vibrant, în care se întâmplă mai mult decât citirea și studiul, ci și interacțiunea culturală, exprimarea artistică, diversitatea de experiențe.

Nocturna a demarat cu mesajul de salut, foarte inspirat, al directoarei Bibliotecii Științifice a UTM, Viorica LUPU, urmat de lecțiile publice cu genericul „Culoarea și lumina în viața noastră”, ținute de studenții Facultății Design: Valeria URSU, gr. DI- 222, a. II – „Limbajul culorilor”; Daria HARITONOVA și Daria PROSKURINA, gr. DI-211, a. III – „Culoarea în designul industrial”; Iulia CEBOTARI, gr. DI-221, a. II – „Свет в дизайне”.

Un dialog captivant despre rolul, importanța și semnificația culorilor în viața noastră a fost inițiat de Elena MADAN, asistent universitar la Facultatea Design, UTM. Studenții s-au implicat activ în dezbateri despre artă, culoare și imagine pe o platformă lansată pentru a-și împărtăși gândurile și ideile.

Un alt element plin de culoare al „Nocturnei bibliotecilor” a fost vernisarea unei expoziții inedite de lucrări grafice ale studenților a. I, Departamentul Design Industrial și de Produs, expoziție organizată de gr. DI-211 sub egida lect. univ. Mihai STAMATI, care a oferit o viziune inedită asupra creației artistice din perspectiva tehnicilor grafice. Autorii lucrărilor au reușit să surprindă vizitatorii prin talentul și creativitatea lor, iar expoziția de lucrări grafice a demonstrat, încă o dată, că arta este un mijloc puternic de exprimare și conectare culturală.

Aceste prezentări au fost susținute și de doamnele bibliotecare, care au prezentat colecția de cărți existente și cele achiziționate recent de Biblioteca Universității, la tematica Nocturnei din anul curent. Totodată, au fost organizate tururi captivante în „împărăția cărților”, în cadrul cărora vizitatorii au descoperit noile spații ale bibliotecii, cu infrastructură modernă și zone atractive pentru studiu și socializare, explorând diversitatea resurselor informaționale din dotare.

De asemenea, la eveniment au aderat și bibliotecile filiale, care au organizat expoziții originale de cărți și reviste din domeniile artei, implicit ale picturii, desenului, coloristicii, designului etc.

Organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, evenimentul a fost o experiență minunată pentru toți cei prezenți și a consolidat legătura perenă dintre bibliotecă și comunitate, promovând și evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, (GA 101060678) organizat în aceișai zi. 

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: