- 14
În seara zilei de 29 septembrie, Chișinăul și Bălțiul au strălucit alături de alte 400 de orașe europene, care au celebrat știința în cadrul evenimentului comun „Noaptea cercetătorilor europeni”.
– În fiecare an, ne bucurăm să fim gazda acestui eveniment de prestigiu, care pune în lumină cercetarea, tehnologiile și inovațiile, a salutat numeroasa audiență rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN. Ceea ce facem aici, la Universitatea Tehnică a Moldovei, nu este doar pentru binele nostru, ci și pentru
binele umanității. Pentru că cercetarea este inima progresului. Acest proiect, finanțat de Comisia Europeană, ne oferă o platformă pentru a vorbi lumii că, fără cercetare, inovație și tehnologie, nu am fi putut să evoluăm și să progresăm ca societate, tocmai de aceea ne propunem să atragem tot mai mulți tineri în știință, să le arătăm că lumea cercetării este fascinantă, că pot face descoperiri care să schimbe lumea și să-i motivăm să-și urmeze pasiunea pentru știință și tehnologie. Tinerii sunt viitorul nostru, iar investiția în educație și cercetare sunt investiția noastră în viitor.
Participanții la eveniment au fost salutați cordial și de către acad. Ion TIGHINEANU, care a apreciat efortul organizatorilor care au contribuit la desfășurarea acestei manifestări de anvergură.
Cu un mesaj de susținere a venit și doamna dr. Galina RUSU, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, care a încurajat implicarea tinerilor în cercetare și interesul participanților pentru a-și etala rezultatele obținute în domeniul cercetării și inovării.
Dincolo de interesul manifestat de public față de cele mai recente rezultate științifice obținute de către cercetători, organizatorii evenimentului au ținut să afle cum percep copiii activitatea de cercetare, inițiind în acest sens concursul de desene „Cercetătorul prin ochii copiilor”, desfășurat în perioada 15 iulie – 27 septembrie 2023. Cele 44 de lucrări depuse la concurs și expuse în cadrul evenimentului au fost însoțite de mesajele autorilor care au oferit răspunsuri exhaustive vizavi de importanța activității de cercetare:
· „Dacă aș fi cercetător, aș acumula noi cunoștințe ca să salvez toate viețuitoarele lumii”;
· „In viitor mă văd un medic cercetător care inventează vaccinul împotriva cancerului”;
· „Dacă aș fi cercetător aș cerceta procesele de diminuare a impactului substanțelor chimice toxice asupra mediului și sănătății”;
· „Îmi doresc să devin hidrometeorolog și să cercetez fenomenele atmosferice pentru a găsi soluții să putem respira aer curat și bea apă calitativă”.
Impresionați de creativitatea și profunzimea gândirii celor mici (copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani), participanții la eveniment au aplaudat câștigătorii concursului de desene – Anna IANCIURSKAIA (7 ani, mun. Chișinău, Școala Primară Nr. 83 ,,Grigore Vieru”), David RAUL (9 ani, mun. Chișinău, Gimnaziul nr. 31), Victoria CHIRALINA (10 ani, or. Căușeni, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”), Tatiana CIOBU (11 ani, Școala de Arte, com. Ciorescu) și Sabrina TIMBALARI (12 ani, mun. Chișinău, L.T. ,,M. Sadoveanu”).
Totodată, în cadrul evenimentului au fost înmânate diplome și mențiuni tinerilor ambasadori care, în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, au ținut o serie de prelegeri în licee și școli, dar și în cadrul Școlii de vară organizate la AȘM între 13 și 16 iunie 2023. Este vorba de dr. Vladimir Ciobanu (UTM), dr. Nicolae Ababii (UTM), dr. Roman Rusnac (USM), dr. Elena Culighin (USM), dr. Larisa Mocanu (USM), dr. Tatiana Malcova (USMF), dr. Maria Tabără (USM), precum și dr. Galina Curecheru și dr. Alexandru Ojegov (USARB).
Combinat în mod tradițional cu expoziția „Creația deschide Universul”, evenimentul „Noaptea cercetătorilor europeni” a pus în valoare activitatea de cercetare a studenților și profesorilor de la toate cele 11 facultăți ale UTM, care au expus o gamă variată de lucrări: schițe, proiecte, produse. Nelipsită a fost și excursia la Planetariul UTM, care și-a deschis ușile pentru a satisface interesul crescând pentru cercetările în domeniul cosmosului. Iar tinerii designeri de la Facultatea Design, UTM – studenți din anul II – au colorat seara cu prezentarea unor fascinante colecții vestimentare inspirate din cultura populației Republicii Moldova, redând într-un fel aparte simbolica profundă a ornamentului, culorii și formei.
Participanții la eveniment au fost familiarizați atât cu cercetarea fundamentală, cât și cea aplicativă, organizatorii aducând știința și inovarea mai aproape de publicul larg, de copii, tineri și vârstnici. La o ceașcă de cafea la Open Science Cafe vizitatorii au avut parte de un dialog cu cercetătorii, care și-au împărtășit experiența și rezultatele obținute. De asemenea, cei interesați și-au testat abilitățile în diverse quiz-uri interactive, în experiențe privind obiceiurile alimentare, au învățat să deseneze în cadrul atelierului „Orașul viitorului cu spații verzi”, au cusut articole din piele și au învățat a realiza un make-up elegant. De asemenea, copiii au participat la master-class-urile „Dezvoltarea serviciilor IT”, „Discover the Electronics World”, „Game of Drones”, au dat mâna cu un robot construit de studenții și profesorii UTM; au savurat diverse expoziții de carte științifică, științifico-didactică, precum și de lucrări de artă plastică; au vizitat o clinică veterinară pentru a obține consultația necesară, având posibilitatea de a urmări comportamentul unor animale exotice. Vizitatorii au beneficiat de consultații la „Antreprenor Info Point”, oferit de Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului. De popularitate s-a bucurat și Colțișorul Uniunii Europene („EU CORNER”), în cadrul căruia Oficiul Național Programul Orizont și Oficiul Național Erasmus+ au oferit consultații cercetătorilor și studenților.
Tombola, discoteca, muzica contemporană și buna dispoziție au întregit atmosfera de promovare a științei, „Noaptea Cercetătorilor Europeni” constituind o veritabilă rampă pentru etalarea rezultatelor, dar și pentru un eficient schimb de opinii, propuneri și concepte pentru noi proiecte și colaborări pentru echipele de cercetători de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Academia de Studii Economice din Moldova, Institutul Național de Cercetări Economice, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Institutul Patrimoniului Cultural, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, Universitatea de Stat din Moldova reprezentată de mai multe institute de cercetare: Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachevici”, Institutul de Fizică Aplicată, Institutul de Chimie, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Institutul de Zoologie, Institutul de Geologie și Seismologie, Institutul de Filologie Română „B.-P. Hasdeu”, Institutul de Ecologie și Geografie.
Evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni” a fost organizat în cadrul proiectului „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, implementat de Universitatea Tehnică a Moldovei (coordonator), Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și AO „Infogroup”. Proiectul este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare „Orizont Europa”.