- 65
La 7 decembrie 2022, un grup de elevi din clasele a X-a - XII-a de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din orașul Drochia au vizitat Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, cu scopul de a afla cum se desfășoară principalele activități în Laboratorul de Inginerie Tisulară și Culturi Celulare: cultivarea celulelor, prepararea reactivilor și testarea probelor.
Excursia captivantă a fost organizată la Laboratorul de Inginerie Tisulară și Culturi Celulare și Catedra de anatomia omului și anatomie clinică, unde profesorul Viorel Nacu, șef al laboratorului, și tinerele cercetătoare Tatiana Malcova și Mariana Jian le-au vorbit elevilor despre medicina regenerativă, ingineria tisulară, terapie celulară și perspectivele dezvoltării biotehnologiilor noi.
Elevii au rămas impresionați de infrastructura universității, echipamentul tehnic utilizat de către cercetători și studenți în cercetările științifice, dar și de informațiile interesante și experimentele captivante prezentate de universitatea-gazdă.
Recent, doctoranda Tatiana Malcova s-a deplasat la același liceu, la Drochia, unde a susținut o prelegere la subiectul „Inginerie tisulară și transplantul de organe” pentru elevii pasionați de activitățile STEM și cercetarea științifică din instituțiile preuniversitare.
Încurajăm profesorii din școli să ne contacteze la adresa de email noapreacercetatorilor@gmail.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.
Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678