07.11.2022

La 03 noiembrie 2022, un grup din 24 de elevi din clasele a VII-IX-a și 2 cadre didactice de la IP Gimnaziul „Ion Creangă” din s. Șoltănești, r. Nisporeni, pasionați de știință au participat la o lecție practică cu tema „Epurarea apelor uzate industriale textile”.  Activitatea a fost organizată și realizată de Larisa Mocanu, cercetător științific în cadrul laboratorului Chimie ecologică și tehnologii chimice moderne, Departamentul Chimie Industrială și Ecologică „Acad. Gheorghe Duca” de la Facultatea de Chimie și Tehnologie chimică a Universității de Stat din Moldova.

Elevii au aflat despre compoziția apelor reziduale textile, fabricile textile care le generează, impactul apelor reziduale asupra mediului, precum și soluțiile chimico-tehnice care există pentru a le epura. Elevii și cadrele didactice au participat la realizarea proceselor de epurare a apelor reziduale, pe soluții model, care prezentau compoziții chimice a apelor reziduale de la industria textilă, de la vopsirea fibrelor și a țesăturilor din bumbac, precum: coagularea, electroflotarea, oxidarea chimică cu reactivul Fenton și electroflotocoagularea. Elevii au rămas impresionați de faptul cum apa iniţial poluată, poate fi epurată până la starea în care este deversată în apele naturale.

 


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 "GreenSCI - Știința verde pentru o societate sănătoasă", care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale. 

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: