- 21
La 14 Octombie 2022 elevii claselor 10 și 11 ai Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din comuna Ciorescu, mun. Chișinău au avut ocazia să participe la o prelegere publică inedită în domeniul nanotehnologiilor, cu participarea tinerilor cercetători de la Universitatea Tehnică a Moldovei, dr. Tudor Braniște și Vladimir Ciobanu. În cadrul lecției Vlad a făcut o trecere în revistă a celor mai importante realizări în domeniul nanotehnologiilor din ultimii ani, importanța acestora și tendințele de viitor.
Prelegerea a continuat în laboratoarele Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor (CNSTM), UTM, unde la 28 octombrie 2022, o parte dintre elevii care au participat la prelegerea teoretică, au avut ocazia să exploreze domeiul nanotehnologiilor. În cadrul vizitei la CNSTM, elevii au participat la examinarea materialelor cu ajutorul microscopului electronic cu scanare și au identificat compoziția chimică a probelor investigate. La Centru, le-a fost prezentat și primul material artificial cu proprietăți duale hidrofob-hidrofil, Aerogalnit, care a fost elaborat de cercetătorii UTM în colaborare cu echipe de cercetare din alte state.
În cadrul acestor activități, elevii au avut ocazia să discute cu tinerii cercetători despre domeniul de cercetare și direcțiile de dezvoltare ale acestuia, contribuind astfel la dezvoltarea personală și orientarea în carieră.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 "GreenSCI - Știința verde pentru o societate sănătoasă", care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.
Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678