22.09.2022

Vă invităm la lecția publică susținută de dr.hab., prof. univ. Oleg Lupan „Nanosenzori și senzori pe bază de materiale nano-heterostructurate pentru siguranță și aplicații biomedicale”.

Profesorul Lupan este șeful Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală, Universitatea Tehnică a Moldovei, profesor afiliat și/sau invitat la Centru Național Francez pentru Cercetări Științifice (Le Centre national de la recherche scientifique), Paris, Franța; Universitatea din Florida Centrală (University of Central Florida), SUA; Universitatea Christian Albrechts din Kiel (Christian-Albrechts-Universität zu Kiel), Germania, dar și unul dintre cei mai citați cercetători, potrivit Clasamentului mondial AD Scientific Index 2022.

Elaborarea nanosenzorilor multifuncționali pe baza nanomaterialelor avansate este în centrul atenției comunității științifice și inginerești în prezent, deoarece este unul dintre segmentele de piață cu cea mai mare și cea mai rapidă evoluție, cu venituri estimate să depășească câteva trilioane de euro în curând. Cercetarea științifică asupra nanomaterialelor heterostructurate contribuie la miniaturizarea și îmbunătățirea performanțelor senzorilor cu corp solid și a detectorilor de lumină/imagine existente, care sunt componentele cheie ale multor circuite electronice, optoelectronice, de siguranță și biomedicale. Nanodispozitivele care pot îndeplini sarcini multiple sunt foarte solicitate pentru dispozitive portabile inteligente cu dimensiuni mici (de exemplu, smartphone-uri cu senzori de mediu, siguranță sau biomedicali) și alte aplicații (de la stocarea de informații de mare capacitate până la detectarea biochimică, analiză chimică și biologică și astronomie) datorită consumului redus de energie și performanțe îmbunătățite.

Evenimentul va avea loc în data de 26 septembrie 2022, ora 15:00, în aula 3-3 Amdaris (str. Studenților 9/7, blocul de studii 3), cu transmisiune LIVE.

Cercetările și rezultatele obținute care vor fi prezentate au fost realizate cu susținerea financiară a proiectului NATO Science for Peace and Security Programme (SPS), grant G5634 “Advanced Electro-Optical Chemical Sensors” AMOXES.

 

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: