21.04.2023

La  8 aprilie, Elena Culighin, tânără cercetătoare la Institutul de Chimie a discutat subiectul "Deșeurile: problema sau soluție" cu elevii Centrului Raional pentru  Elevii Capabili de Performanțe (CRECP) din orașul Soroca. Astfel, elevii au aflat care este cantitatea deșeurilor generată în Moldova de un locuitor per an, care e suprafața ocupată de gunoiștile din raionul Soroca și evident, modalitățile de a micșora cantitatea deșeurilor pe care o generăm.
 

În continuarea subiectelor teoretice, la 18 aprilie, elevii au fost în vizita Laboratorului de Monitorizare a Calității Mediului din cadrul Institutului de Chimie, însoțiți de profesoara Marina Spinei. In cadrul vizitei, elevii au făcut cunoștință cu activitatea Institutului de Chimie, a activităților specifice a laboratorului, in special evaluarea calității apelor și solului.
 

Elevii au avut posibilitatea să încerce in practica determinarea unor parametri chimici ai apei cum ar fi pH, conductivitatea, dar și să determine prin metodele chimice volumetrice concentrația de calciu și magneziu, și totodată duritatea totală a apei din sursele cu care se aprovizionează și le consuma acasă. Discuțiile au abordat mai multe aspecte de țin de calitatea mediului, dar și de ceea ce presupune activitatea de cercetare și ce oportunități oferă alegerea unei specializări în domeniul chimiei.
 

Echipa proiectului GreenSCI consideră că astfel de activități vor contribui la păstrarea planetei verzi și curate, inclusiv prin activități inovative generate și realizate de tineri.


Amintim, că în perioada 13-15 iunie 2023 elevii si studenții au posibilitatea să participe la școala de vară „CALEA SPRE DESCOPERIRI ȘTIINȚIFICE”,  unde vor face incursiune în lumea științei și vor asculta lecții prezentate chiar de 2 leaureați ai Premiului Nobel. Participarea este gratuită, iar pentru cei din afara Chișinăului, organizatorii vor acoperi toate cheltuielile. Pentru înregistrare, completați Formularul online până la 30 mai 2023.


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: