12.12.2022

În continuarea prelegerii din 18 noiembrie 2022 a dlui academician Ion Tighineanu la Drochia, la 9 decembrie 2022 un grup de 20 de elevi ai Liceului Teoretic B.P. Hașdeu din Drochia au vizitat laboratoarele Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.
 

În cadrul vizitei elevii au avut posibilitatea să discute cu tinerii cercetători ce activează la UTM, care le-au prezentat mai multe tehnici de fabricare și caracterizare a nanomaterialelor. În laboratorul de fotolitografie și depunere a filmelor subțiri au putut vedea tehnicile utilizate la fabricarea microcip-urilor. Laboratorul de microscopie i-a fascinat prin posibilitățile actuale de vizualizare a obiectelor la scara micrometrică utilizând Microscopia Electronică sau Microscopia de Forțe Atomice. Sistemele LASER cu lungime de undă reglabilă, măsurarea gradului de hidrofobie, printarea 3D, utilizarea ultrasunetului sau microundelor și multe altele au fost explorate pe parcursul vizitei.
 

La Centru elevii au avut posibilitatea să vadă primul material artificial cu proprietăți duale hidrofob/hidrofil – Aerogalnitul, material elaborat și caracterizat de către cercetătorii UTM în colaborare cu colegi din centre științifice puternice de peste hotare.
 


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

Sursa:
Categorie:
Cuvinte-cheie: