Go Green with Denim

15.11.2020

Am conceput proiectul Go Green with Denim bazat pe reciclarea și reutilizarea denimului, care este unul din cele mai populare, dar și poluante materiale textile pentru satisfacerea nevoilor din prezent, în așa fel încât abilitatea viitoarelor generații de a-și satisface nevoile să nu fie compromise. Cercetările efectuate de Fashion United au constatat că femeile dețin în medie 7 perechi de blugi și că bărbații dețin în medie 6 perechi, dar în ciuda acestui fapt, purtăm doar 4 produse pe care le deținem. Din acest motiv, am decis să confecționăm o colecție de haine din produse de denim reutilizat, conform tendintelor actuale ale modei.

Colecția Go Green with Denim este formată din 6 compleuri și 9 produse de îmbrăcăminte: patru jachete, o rochie, un sarafan, două fuste și o pereche de pantaloni, care pot fi completate cu haine din garderoba personală și accesorizate. Produsele au fost confecționate din blugi uzați din garderoba personală și colectați de la rude. Au fost reutilizate 12 perechi de blugi, 2 cămăși și o geacă de blugi.

Am studiat tendințele modei, am ales conceptul de bază, realizând colecția stilistică integrală. Am selectat produsele din denim care au servit drept materiale de bază pentru colecție și am creat schițele modelelor. Următoarea etapă a fost proiectarea constructivă și tehnologică a colecției. Acest proces s-a realizat manual, elaborând tiparele de bază și de model ale produselor, aplicând metoda patchwork, quilting, linii de relief, mâneci în stil victorian supradimensionale, divizări verticale și orizontale. Am efectuat șabloanele și le-am decupat, ulterior, manual. Ultima etapă constă în asamblarea reperelor croite, aplicând metode de prelucrare tehnologică specifice.

Educatorii, studenții, profesioniștii, voluntarii sau oricine este interesat să facă diferența este invitat să recicleze denim, încurajând și inspirând pe ceilalți din comunitățile lor. Indiferent dacă este în cartier sau la birou, fiecare efort și bucată de denim colectată are un impact pozitiv asupra mediului în care trăim.

Colecția Go Green with Denim este aportul și îndemnul nostru comun pentru un consum rațional de resurse, pentru un mod de viață sănătos și sustenabil, pentru un mediu curat și verde.

 

Coordonator: Marcela Irovan, dr., conf.univ.

Participant

Frunze Valentina, Dragan Marinela, Țerna Ana, Bulat Anna, Gorea Ainura, Șalari Anastasia, Ulianova Palina, Vișneacova Natalia,  studente, anul IV, Facultatea Textile si Poligrafie, UTM